Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto parzone w kształcie wieży Eiffla

Przepis pochodzi z programu "Paul Hollywood i miejskie wypieki" - oglądaj na Polsat Food Network 28 września o godzinie 22:00.

Dla Paul’a wizyta w Paryżu to wręcz pielgrzymka. Prowadzący otrzymał klasyczne wykształcenie i mimo, iż pracował w najlepszych europejskich hotelach to bardzo mu zależy na tym by jak najbardziej poprawić  pieczenie croissantów, bagietek czy słynnego pain au chocolat. Paul jest bardzo podekscytowany wizytą w Paryżu, gdzie może zmierzyć się z legendarnymi wypiekami, przygotowywanymi w miejscu swego pochodzenia.  Odkrywa, że dla Paryżan bagietka to chleb powszedni i doprowadzili jej pieczenie do absolutnej perfekcji. Po spotkaniu ze utytułowanym piekarzem - Laurent’em Duchene Paul zdaje sobie sprawę, że to pasja w dążeniu do doskonałości sprawiła, iż Paryż podbił świat wypieków( pieczywa).  Kolejne miejsce to najstarsza piekarnia w Paryżu - Patisserie Stohrer. Paul da się tam ponieść francuskiej wolności i z i stworzy ciasto parzone w kształcie Wierzy Eiffla.

Reklama

- Wystawy paryskich cukierni to prawdziwy pokaz mody. Rzędy ekskluzywnie udekorowanych eklerek przyciągają wzrok przechodniów niczym klejnoty. Rozmawiając z szefem cukierni dowiedziałem się, że do robienia delikatnego ciasta parzonego, używanego do robienia eklerek, stosuje się mieszankę wody i mleka. Dzięki temu są one bardziej miękkie. Jeśli chcecie nadać temu ciastu jakiś fikuśny kształt to używajcie samej wody. Ciasto jest wtedy twardsze - mówi Paul Hollywood.

Składniki na ciasto:

  • 125ml mleka
  • 125ml wody
  • 125g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 150g mąki do chleba, mąki pszennej
  • 4 jajka

Składniki na polewę:

  • 100g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 100g roztopionej białej czekolady

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. By zrobić ciasto parzone, wlej wodę, mleko, masło cukier i sól do dużego garnka. Delikatnie podgrzej aż roztopi się masło a całość zacznie się gotować. Wsyp mąkę.  Mieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Jeśli ciasto zacznie odchodzić od boków garnka to znaczy, że jest już  gotowe. Odstaw do ostygnięcia.

Przełóż ciasto do miski i miksuj lub ucieraj dodając po jednym jajku aż uzyskasz jednolite ciasto.

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego zakończonego 1 cm dzióbkiem. Wyciśnij tworząc swój wymarzony wzór. Ja zrobiłem wieżę Eiffla.

Piecz przez 30-35 minut aż wyrośnie i stanie się chrupkie i złociste. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na druciany stojak. Gdy wystygnie udekoruj roztopioną czekoladą i podawaj z bitą śmietaną.

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje