Reklama

Ciasto orzechowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • lukier
  • 5 jajko
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 20 dag cukier
  • 25 dag orzechy włoskie
  • 3 łyżki kakao
  • aromat migdałowy
  • 15 dag masło
  • 25 dag mąka
  • 5 łyżek mleko

Orzechy (20 dag) posiekać, następnie utrzeć z masłem i cukrem, dodając po jednym jajku. Masę połączyć z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i aromat, wymieszać.

Wyłożyć ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką formy. Piec ok. 50 minut w temp. 175°C. Wyjąć, wystudzić. Gotową polewę lub lukier wstawić do kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, szybko posmarować ciasto. Udekorować odłożonymi orzechami.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy