Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasto mechanika z musem czekoladowym

Receptura z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię".

Składniki

  • 240 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Reklama

Czekoladę i masło razem z ekstraktem z wanilii stopić na parze (ja wkładam składniki do żaroodpornej miseczki, którą ustawiam na zdjętym z ognia garnku z gorącą wodą).

Jajka, cukier i sól ubić na gęstą, jednolitą masę. Przy użyciu miksera nastawionego na wysokie obroty proces ten zajmie co najmniej 5 minut i nie należy go przyspieszać. Masa musi stać się gęsta, pienista i urosnąć mniej więcej pięciokrotnie.

Dodać skórkę startą z pomarańczy i stopioną masę czekoladową.

Wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm i piec w temperaturze 160 st. C przez 35-45 minut lub aż wierzch ciasta zacznie pękać.

Zostawić w tortownicy do ostygnięcia, następnie wyjąć i napełnić pęknięcie pośrodku ciasta bitą śmietaną i jagodami lub orzechami.

Wskazówki:

Użyć gorzkiej czekolady o zawartości 35-40 proc. kakao. Nie używać czekolady zawierającej więcej niż 45 proc. kakao, jeśli nie chcemy, żeby ciasto zrobiło się suche, gorzkie i gliniaste.

Upieczone ciasto może się wydawać zbyt płaskie, ale dzięki temu na wierzchu zostaje miejsce na pyszną bitą śmietanę i jagody lub orzechy albo brzoskwinie z kompotu.

Przepis pochodzi z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię" Sally Andrew. Wydawnictwo Otwarte. Premiera: lipiec 2016.


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy