Reklama

Ciasto marchewkowe przekładane kremem orzechowym

Szukasz nietypowego deseru? Warzywa w wersji na słodko to hit sezonu!

Składniki na ciasto

  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 ml oleju
  • 200 g drobno startej marchewki (4-5 sztuk)
  • 1/2 startego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosa
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Ubijając, cienkim strumieniem wlewaj olej. Dodaj startą marchewkę i jabłko, orzechy i wiórki kokosa. Dobrze wymieszaj. 

Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z sodą, cynamonem i szczyptą soli. Dodaj do masy z marchewką i delikatnie wymieszaj. 

Ciasto przełóż do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz ok. 60 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, zrób test suchego patyczka. 

Mascarpone ubij z cukrem i kremem orzechowym, ewentualnie dodaj szczyptę soli. Po 1-2 minutach masa powinna podwoić swą objętość. Wystudzone ciasto rozkrój i przełóż 1/2 kremu orzechowego. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu wypieku. Wstaw na godzinę do lodówki, by krem stężał. 

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy