Reklama

Ciasto marchewkowe

Eksperymentując z różnymi warzywami otrzymasz zaskakujące rezultaty. Zaskocz rodzinę i bliskich wyjątkowym wypiekiem.

Składniki na ciasto

  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • po 200 g startej marchewki i mąki
  • po 50 g posiekanych orzechów włoskich i wiórków kokosowych
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1/2 startego jabłka
  • szczypta soli

Składniki na krem orzechowy

  • 250 g serka mascarpone
  • po 4 łyżki masła orzechowego i cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubijaj tak długo, aż podwoją objętość, w trakcie powoli wsyp cukier i małym strumieniem wlej olej. Mieszając, dodaj marchewkę, jabłko, orzechy i wiórki kokosowe. 

2. Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Połącz z marchewką i delikatnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. 

3. Piecz w temp. 150˚C do tzw. suchego patyczka.

4. Ubijaj mascarpone z dodatkiem masła orzechowego, cukru i soli przez 2 minuty. 

Reklama

5. Ciasto całkowicie ostudź i posmaruj kremem. Wstaw do lodówki na około godzinę, aby lekko stężał. 

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy