Reklama

Ciasto marchewkowe

Słodko i zdrowo. To ciasto dla początkujących, ale efekt zachwyci zaproszonych na deser gości. Oto jak je przygotować.

Składniki

  • 200 g marchwi
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 ml oleju
  • 50 g dowolnych orzechów
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jajka ubijaj, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie gładka i puszysta, cienkim strumieniem dolewaj olej. 

Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z masą jajeczną. 

Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane orzechy. Wsyp do marchewki i wymieszaj. 

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz w temp. 150˚C przez godzinę. Posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy