Reklama

Ciastka z orzechami włoskimi

Łatwy przepis.


Składniki

  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 g białej czekolady
  • szczypta soli

1. Orzechy podprażamy 2-3 minuty na dobrze nagrzanej patelni bez tłuszczu. Przekładamy na pergamin, aby wystygły, a następnie drobno siekamy.

2. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, sodę oraz posiekane orzechy, mieszamy. Następnie miksujemy z roztopionym i ostudzonym masłem, cukrem, cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy roztrzepane jaja i dokładnie mieszamy.

3. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą, za pomocą łyżki, wykładamy dziesięć porcji ciasta. Formujemy ciasteczka i pieczemy 12-15 minut w 180ºC. Zostawiamy na blasze do wystudzenia.

Reklama

4. Białą czekoladę dzielimy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka smarujemy do połowy ostudzoną czekoladą i odkładamy na duży talerz, żeby masa dobrze zastygła.

5. Ciasteczka idealnie nadają się do tego, aby przygotować z nich markizy. Wystarczy je skleić polewą czekoladową.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy