Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciastka owsiane

Do ciastek dodajmy pestki słonecznika.


Reklama


Składniki

  • 250 g masła
  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 3 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru brązowego
  • szczypta soli

1. Masło roztapiamy, dodajemy do płatków owsianych i odstawiamy do ostygnięcia. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane i jaja, mieszamy.

2. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą kładziemy łyżką kilka porcji masy owsianej, dociskamy, formując nieduże owalne ciastka - w ten sposób zapełniamy wszystkie blachy. Pieczemy 20 minut w 180ºC na jasnozłoty kolor.

3. Ostudzone ciastka możemy udekorować polewą z ciemnej lub białej czekolady albo lukrem. Przechowujemy je w metalowych lub szklanych pojemnikach, aby za bardzo się nie wysuszyły

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje