Reklama

Ciasteczka owsiane

Zacznij teraz. Po godzinie można się już nimi zajadać.

Czekoladę drobno posiekać. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać z cynamonem. 

Miękkie masło utrzeć z cukrem i wanilią, połączyć z mąką, płatkami owsianymi, kawałkami czekolady i żurawiną. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać 1-2 łyżki mleka lub wody. 

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą rozgnieść i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec do zrumienienia, ok. 10-12 minut w temperaturze. 180°C. 

Studzić na drucianej siatce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. 

Reklama

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • proszku do pieczenia, cynamonu,
  • cukru waniliowego
  • 10 dag białej czekolady
  • 5 dag żurawiny
  • sól
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy