Reklama

Ciasteczka migdałowe na białkach

Słodkie ciasteczka bez grama mąki pszennej, idealne do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki migdałowej (mielonych migdałów)

Składniki na masę daktylową

  • 150 g daktyli suszonych
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka masła migdałowego lub orzechowego
  • 3 łyżki kakao

Przepis pochodzi z 330. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

Blachę wyścielić papierem do pieczenia i zrobić na niej kleksy z ciasta (można użyć silikonowej maty do makaroników - z zaznaczonym obrysem ciasteczek). Zostawić w spokoju na ok. 45 minut.

Wysuszone ciasteczka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C. Piec przez 20 minut.

Z daktyli wyjąć pestki. Owoce zalać mlekiem migdałowym. Odstawić. Gdy zmiękną, przełożyć do robota. Dodać masło migdałowe oraz kakao. Zmiksować.

Upieczone ciasteczka przełożyć kremem daktylowym.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama