Reklama

Ciasta z gruszkami

Kruche i ucierane ciasta wzbogaciliśmy soczystymi gruszkami.

Ciasto makowe

Składniki na 12 porcji: 350 g mąki tortowej, 180 g cukru kryształu, 200 g miękkiego masła, 2 jajka + 1 żółtko, listki melisy i plastry gruszki do dekoracji

Krem: 150 g cukru kryształu, 200 ml śmietany, 80 g płynnego miodu, 440 g mielonego maku, 50 ml rumu, 3 gruszki

1. Przesiać mąkę. Dodać cukier, pokrojone w kawałki masło, 1 jajko i żółtko. Zagnieść ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki.

2. W rondelku skarmelizować cukier. Dolać śmietanę i miód. Gotować 10 minut na średnim ogniu. Dodać 400 g zmielonego maku, wlać rum. Odstawić do wystygnięcia. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w półplasterki. Boki okrągłej formy (śr. 20 cm) z wyższymi krawędziami wysmarować masłem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Reklama

3. Wystudzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 mm, wykroić dwa koła o średnicy formy. Jednym plackiem wyłożyć dno tortownicy. Resztki ciasta rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 6 cm. Wylepić nimi boki formy. Na cieście w formie rozsmarować połowę kremu i poukładać w wachlarz plastry gruszek. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim okrągłym plackiem. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać resztą maku. Piec około 45 minut w 170°C. Przed podaniem wierzch ciasta udekorować plastrami gruszki i listkami melisy.

Szybki placek z gruszkami

Składniki na 15 porcji: 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 3-4 gruszki, 150 g pełnoziarnistej mąki pszennej, 150 g mąki krupczatki, 1 op. proszku do pieczenia, sól, 2 jajka, 150 g cukru, 250 g jogurtu naturalnego, 100 g masła, masło i mąka krupczatka do formy

1. W rondelku zagotować 500 ml wody z kwaskiem cytrynowym. Odstawić do przestudzenia. Gruszki cienko obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plastry.

Plastry gruszek zanurzyć w przestudzonej zakwaszonej wodzie (dzięki temu zabiegowi nie ściemnieją).

2. Pełnoziarnistą mąkę pszenną i krupczatkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać jogurt, rozpuszczone (przestudzone!) masło oraz suche składniki. Dobrze wymieszać.

3. Ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Na wierzchu poukładać odsączone gruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 40 minut.

Życie na gorąco 42/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy