Reklama

Prosty przepis na chrupiące skrzydełka z kurczaka

Chrupiące skrzydełka z kurczaka znakomicie nadadzą się jako przekąska, którą będziemy się częstować, np. oglądając ulubiony serial. Skrzydełka z kurczaka z dodatkiem ryżu i surówek będą też pysznym daniem obiadowym. Wypróbuj nasz prosty przepis i przekonaj się sama, że smakują wyśmienicie!

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • jajko,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • bułka tarta,
  • olej lub oliwa.

Chrupiące skrzydełka- sposób przygotowania

Aby przygotować chrupiące skrzydełka z kurczaka, wystarczy znać kilka podstawowych zasad. 

Skrzydełka należy opłukać, osuszyć i posolić, a następnie pokropić wyciśniętym sokiem z cytryny. 

Kolejnym krokiem jest rozbicie jajka. Zrób to energicznie, po czym rozmieszaj je dokładnie widelcem.  

Rozgrzej olej, a skrzydełka z kurczaka zamocz w jajku i obtocz je bułką tartą. 

Smaż skrzydełka z kurczaka tak długo, aż osiągną złoty kolor z obu stron lub ułóż je w brytfannie, całość zakryj aluminiową folią i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni.

Reklama

Piecz około 30 minut. 

Danie możesz podawać z surówkami, ziemniakami lub frytkami.

Polecamy też przepisy na wegańskie burrito, leczo z boczniakami czy wegańskie curry z papają, orzechami nerkowca i miętą

Czytaj również: 

Skrzydełka z sosem, które cię zachwycą!

Najlepszy przepis na skrzydełka??

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy