Reklama

Chrupiące parówki z serem

Z ciasta francuskiego możemy przygotować mnóstwo smakowitych specjałów. Polecamy przepis na prostą w przygotowaniu przekąskę - chrupiące parówki z serem.

Składniki

  • 8 parówek
  • 8 plastrów dowolnego żółtego sera
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • musztarda
  • keczup
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

1. Parówki obieramy z folii. Ciasto wyjmujemy z opakowania i rozkładamy płasko na blacie lub stolnicy. 

2. Na cieście układamy obok siebie plastry żółtego sera, a następnie tniemy prostokąt na 8 równych pasków wzdłuż krótszego boku. 

3. Pokrojone ciasto z serem posypujemy ostrą papryką. Bierzemy jeden pasek ciasta z serem i owijamy nim po skosie parówkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak postępujemy z każdą parówką. 

4. Jajko roztrzepujemy rózgą lub widelcem i smarujemy nim ułożone parówki w cieście. 

Reklama

5. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy i podajemy z pieczywem, musztardą lub keczupem oraz sałatką ze świeżych warzyw. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy