Przejdź na stronę główną Interia.pl

Chrupiąca sałatka z kurczakiem

Tę sałatkę robi się naprawdę błyskawicznie. Zamiast jajek dodaj żółty ser, a kukurydzę zastąp groszkiem – będzie bardziej kolorowo.

Składniki na 4-6 porcji: 40 dag szynki drobiowej, 1 puszka ananasa krojonego, 1 puszka kukurydzy, 2 duże jabłka, 1 papryka czerwona, kawałek pora (ok. 10 cm, biała część), 3 jajka, 5 łyżek majonezu, sok z cytryny, natka pietruszki do dekoracji, sól, pieprz.

Reklama

Por umyć, drobno pokroić, posolić, ugnieść, przełożyć do miski, odstawić. Jabłka, paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Szynkę także pociąć w kostkę. Ananasy i kukurydzę osączyć.

Pokrojone owoce i warzywa przełożyć do miski z porem, doprawić pieprzem, solą, odrobiną soku z cytryny, wymieszać z majonezem.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę, delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki, posypać posiekaną natką, schłodzić. Najlepiej smakuje następnego dnia.


Dowiedz się więcej na temat: salatka

Reklama

Najlepsze tematy