Reklama

Chrupiąca pita z kurakiem. Przepis Tomasza Jakubiaka

Z bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka.

Składniki

  • 4 szt. pieczywa pita, okrągłego lub podłużnego
  • 1 pierś z kurczaka
  • suche przyprawy do marynaty (po łyżeczce): kmin rzymski, papryka słodka, sól, pieprz, cynamon
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 doniczki bazylii tajskiej
  • 2 czerwone cebule
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka wasabi z tubki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/4 doniczki świeżej kolendry
  • 4 duże łyżki jogurtu greckiego gęstego

Chrupiąca pita z kurakiem - przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Suche przyprawy zmiksuj z oliwą i tajską bazylią. Dokładnie w marynacie wymieszaj kuraka i odstaw na minimum godzinę. Potem go usmaż.

Cebulę pokrój w cieniutkie piórka i wymieszaj z posiekaną resztą bazylii.

Majonez wymieszaj z wasabi i sokiem. Dopraw solą i pieprzem.

Pomidora pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z sokiem i posiekaną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem.

Pitę lekko natrzyj wodą i obsmaż na suchej patelni aż lekko spuchnie.

Rozetnij ją i wsadź warstwowo wszystkie dodatki.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu", w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych opowiada swoje pachnące historie o tym, jak zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół.

"Zioła na talerzu", autorzy: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Wydawnictwo Edipresse.

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy