Reklama

Chłodnik tarator

Idealna zupa na upały: chłodnik w wersji bułgarskiej, czyli tarator.

Składniki

  • 2 długie zielone ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garście orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Koperek opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, drobno posiekaj. 

2. Ogórki obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż do miski, dodaj posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz jogurt. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Orzechy drobno posiekaj (możesz je uprażyć na patelni). Chłodnik przelej do miseczek. Każdą porcję posyp posiekanymi orzechami.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy