Reklama

Chłodnik jagodowy z mascarpone

Zaskocz pomysłem.

Składniki

  • 30 dag jagód + garść do dekoracji
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki sera mascarpone
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta tartej skórki pomarańczowej
  • 5 goździków
  • garść bazylii
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • 15 dag ugotowanego makaronu

Przygotowanie:

Jagody wsyp do garnka, wlej szklankę wody, dodaj brązowy cukier oraz wszystkie przyprawy. Zagotuj, przykryj garnek pokrywą, a po 10 minutach przetrzyj przez sito. Trzymając je nadal na naczyniu z zupą, wlej szklankę zimnej wody, wypłukując resztki ugotowanych jagód. ll Do powstałego musu dodaj ocet balsamiczny, ser mascarpone i mleko. Wymieszaj i dobrze schłodź (po ostudzeniu wstaw na pół godziny do zamrażarki). ll Zimną zupę wlej do talerzy, dodaj po 2 łyżki jogurtu, np. zrób z niego wzorki. Udekoruj listkami bazylii i pozostawionymi jagodami. ll Podawaj z ugotowanym makaronem.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy