Reklama

Chleb żytni na zakwasie

Własnoręcznie upieczony chleb jest pyszny i zdrowy. Drożdżowy lub na zakwasie z różnymi dodatkami.

Składniki

  • 240 g zakwasu żytniego
  • 390 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 90 g mąki żytniej (typ 800-1400)
  • 280 g ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj zakwas (jak go zrobić czytaj na końcu przepisu) oraz wodę. Wsyp obie mąki oraz sól, wymieszaj. Zagnieć jednolite ciasto (będzie lekko lepkie). Przełóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny. 

2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 2,5 godz. Piecz 30 min w temp. 220°C . Następnie obniż temperaturę do 200°C i piecz kolejne 30 min. 

Zakwas: Do słoika wsyp ½ szklanki mąki żytniej razowej, wlej ½ szklanki przegotowanej wody o temp. pokojowej, wymieszaj. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godz. Czynność powtórz 2, 3 i 4 dnia. Po ok. 3 godz. od ostatniego dokarmiania zakwas jest gotowy do użycia. Przechowuj go w lodówce (maksymalnie 10 dni). Po tym czasie wyjmij, zostaw na 2-3 godz. w temp. pokojowej i dokarm (2 łyżki mąki i 2 łyżki przegotowanej wody). Po 3 godz. będzie gotowy do wypieku chleba.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy