Reklama

Chleb ziołowy

Chrupiący, świeży, domowy i bardzo prosty chleb... Marzenie, prawda? Jest on w zasięgu twojej ręki.

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli l łyżeczka cukru
  • 10 dag masła + do wysmarowania formy
  • jajko
  • 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
  • 25 dag żółtego sera
  • garść ziół (pietruszka, rozmaryn, tymianek, bazylia)

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj połowę masła pokrojonego w kawałki, jajko oraz mleko. Zagnieć elastyczne ciasto dodając zioła i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut.

Po tym czasie formę wysmaruj masłem i ułóż ciasto. Odstaw na 30 minut. Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut do przyrumienienia.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy