Reklama

Chleb gryczany

Składniki

  • 500 g kaszy gryczanej białej niepalonej (100 g kaszy = ½ szklanki)
  • 650 ml przefiltrowanej wody
  • płaska łyżka soli himalajskiej
  • 2 łyżki kminku
  • 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • szczypta lubczyku, czarnuszki, tymianku i oregano lub suszone śliwki (opcjonalnie)
  • nierafinowany olej kokosowy z pierwszego tłoczenia

Kaszę dokładnie wypłucz i zalej przefiltrowaną wodą. Woda powinna przykrywać kaszę. Naczynie z kaszą przykryj ściereczką i odstaw na 24 godz. Od czasu do czasu zamieszaj. Jeśli przez 24 godz. kasza wchłonie całą wodę, dolej jej trochę i wymieszaj. Ponownie przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 48 godz. W tym czasie mieszaj kaszę 3-4 razy dziennie. Podczas moczenia powinna pojawić się lekka piana i delikatny zapach. Jeśli na koniec moczenia wody jest za dużo, odlej nadmiar. Kasza powinna się kleić. Zmiksuj kaszę z solą i wyciśniętym czosnkiem. Do tak powstałej masy dodaj czarnuszkę, kminek i inne przyprawy. Możesz też dodać suszone śliwki.

Reklama

Przelej masę do formy o wymiarach 25×12×7 cm, natłuszczonej olejem kokosowym, wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej mąką gryczaną, a następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na kolejne 8 godz.

Wstaw formę do zimnego piekarnika, dzięki temu podczas rozgrzewania piekarnika ciasto jeszcze trochę wyrośnie. Piecz chleb w temp. 200°C przez 60-80 min.

Upieczony chleb studź najpierw w foremce pod przykryciem, a po wyjęciu z formy na kratce.

Dzięki temu, że powstaje na naturalnym zakwasie, ten chleb jest wilgotny. Jest również dość zbity i sycący. Z 500 g kaszy otrzymasz kilogram chleba.

 

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy