Reklama

Chińska zupa jajeczna

Klasyk chińskich knajp od Pekinu, przez Nowy Jork, po Warszawę. Najbardziej znana z chińskich zup, przepyszna, a jednocześnie dziecinnie prosta w przygotowaniu – pisze Hanna Lis w książce „Mój świat na talerzu”.

Składniki - dla 4 osób

  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 dymek (biała i zielona część, ale bez cebulek)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • plus 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • listki kolendry i szczypior z dymki, do podania

W garnku doprowadź do wrzenia bulion wraz z trzema dymkami, kawałkiem imbiru i olejem sezamowym. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień, dodaj sól, cukier, biały pieprz i olej sezamowy. Gotuj przez 7 minut.

Tymczasem rozpuść skrobię kukurydzianą w 2-3 łyżkach wody i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej miseczce roztrzep delikatnie jajka. Żółtko i białko nie powinny tworzyć homogenicznego bytu.

Wyjmij z bulionu imbir i dymkę. Odlej 200 ml do miksera i zblenduj z połową kukurydzy. Wlej z powrotem do garnka, dodaj ziarna kukurydzy, ponownie doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszając, najlepiej pałeczkami, wlej powoli rozpuszczoną w trzech łyżkach wody skrobię kukurydzianą, a następnie cienką strużką rozbełtane jajka. Gotuj jeszcze przez minutę.

Reklama

Rozlej zupę do miseczek, udekoruj siekaną dymką, listkami kolendry i wstążką oleju sezamowego.

PS. Mięsożercy mogą w pierwszej fazie gotowania dorzucić do bulionu pokrojoną w paseczki pierś kurczaka. Reszta przepisu bez zmian.

Przepis pochodzi z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu".


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy