Przejdź na stronę główną Interia.pl

Chili z jagnięciną i białą fasolą

Solidne, bogate, lekko pikantne danie z całą pożywnością chili, ale smakiem udoskonalonym dzięki jagnięcinie i białej fasoli.


Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 450 g mielonej jagnięciny
  • Sól i czarny pieprz
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 papryczki poblano, wypestkowane i pokrojone w kosteczkę
  • Mały pęczek kolendry
  • 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 małe papryki jalapeños, wypestkowane i drobno pokrojone
  • 2 łyżki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3,5 szklanki gotowanej białej fasoli
  • Jogurt naturalny (może być z mleka owczego) do podania
  • Cząstki limonki do podania

Reklama

1.      Rozgrzej oliwę w garnku na średnim ogniu. Dodaj mięso i smaż na złoty kolor, rozdrabniając widelcem, przez ok 5 minut. Dodaj po pół łyżeczki soli i pieprzu. Przełóż mięso na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem.

2.      Na pozostały tłuszcz wrzuć cebulę i poblano, smaż, aż warzywa zmiękną ok 5-7 minut. Dodaj dwie posiekane łodyżki kolendry. Dodaj czosnek i jalapeño, smaż dwie minuty. Dodaj chili, kolendrę, kmin i smaż minutę. Dodaj przecier pomidorowy i smaż, aż nabierze brązowego koloru.

3.      Ponownie dodaj mięso. Dodaj 4 szklanki wody, fasolę i ¼ łyżeczki soli. Gotuj przez 45 minut na średnim ogniu, w razie potrzeby dodając wody. Dopraw do smaku. Podawaj w miseczkach z kleksem jogurtu, cząstką limonki, posypane siekaną kolendrą.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje