Reklama

Chili con carne z papryką i kolendrą

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 papryka (najlepiej ramiro)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 300 ml bulionu
  • 100 g sera cheddar
  • 1/2 kukurydzy z puszki
  • po 1 łyżeczce papryki ostrej i wędzonej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • oliwa
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

1. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzuć na nią obrane  i posiekane cebule. Podsmaż. Gdy zrobią się brązowe, dodaj przeciśnięty przez praskę  czosnek. Chwilę podduś.

2. Dołóż mielone mięso. Smaż na dużym ogniu około 8 minut. Od czasu do czasu mieszaj,  aby się nie przypaliło.

3. Rozgnieć lekko w moździerzu ziarna kolendry. Dodaj je razem z kminem, oregano, papryką wędzoną i ostrą.

Przyprawy dodają smaku potrawom  i działają prozdrowotnie. A gdy marzniesz, ugotuj danie, od którego zrobi Ci się ciepło! Przyprawy  doskonale zastępują w kuchni sól. Badania pokazują,  że osoby, które zamiast niej zaczęły używać np. lubczyku, tymianku i estragonu, łatwiej zrzuciły kilka kilogramów i mają niższe ciśnienie.

4. Umyj, oczyść z nasion  i pokrój w kostkę paprykę.  Dodaj do mięsa i smaż 3 min.

Reklama

5. Wrzuć na patelnię pomidory wraz z sokiem. Po chwili,  gdy odparują, wlej bulion.  Zmniejsz ogień i duś jeszcze około 20 minut.

6. Przepłucz na sicie pod bieżącą wodą fasolę i kukurydzę. Dodaj je do potrawy, a następnie wsyp cynamon, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystko duś przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

7. Umyj, osusz i posiekaj  kolendrę, a ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

8. Nałóż gorące chili con  carne do miseczek. Posyp  je tartym serem i kolendrą.  Do tej potrawy dobrze pasują takie dodatki jak: chipsy  kukurydziane, tortille lub ryż.

Zobacz również:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy