Reklama

Chili con carne

Mięso mielone doskonale sprawdzi się w pulpecikach, gęstych sosach, a także jako farsz do pierogów i warzyw. Wypróbujcie przepis na aromatyczne chili con carne.

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • czerwona papryka
  • papryczka chili
  • 200 ml bulionu
  • posiekany szczypior
  • olej
  • po szczypcie: soli, cukru, kminu rzymskiego i pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

1. W rondlu rozgrzej olej. Zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek. 

2. Dodaj wołowinę, posiekaną paprykę oraz połowę pokrojonej papryczki chili. Smaż przez 20 minut. Wsyp szczyptę soli, cukru, pieprzu cayenne i kminu rzymskiego. Dodaj pomidory i bulion. Duś przez 30 minut. 

3. Dodaj odsączoną fasolę i gotuj jeszcze 3 minuty. Danie posyp szczypiorkiem i resztą papryczki chili.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy