Reklama

Cevapcici: bałkańskie rulony

To danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. Oto jeden z przepisów tamtejszej kuchni.

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 kajzerki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek ajwaru
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 żółta papryka
  • 80 dag ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kmin rzymski
  • po 1/2 pęczka natki pietruszki i dymki

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, pokroić w ósemki. Rozłożyć na blasze do pieczenia, skropić jedną łyżką oleju, doprawić solą i słodką papryką. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (osiem listków zostawić w całości). Cebulę posiekać.

Bułki odcisnąć, wymieszać z mięsem, cebulą, natką i jajkiem, dobrze wyrobić, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i kminem.

Uformować 16 niedużych, owalnych kotlecików i nadziać po dwa na drewniane szpikulce. W ośmiu z nich (w jeden na każdym szpikulcu) wcisnąć dla ozdoby po listku natki pietruszki. Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć kotlety przez około dziesięć minut.

Reklama

Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić na bardzo cienkie paski. Czosnek obrać, przecisnać przez praskę, dymkę umyć, posiekać. Wymieszać wszystko razem, posolić.

Kotlety podawać z upieczonymi ziemniakami, sosem z ajwaru wymieszanego z keczupem i sałatką z papryki.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy