Reklama

Caldo Verde z zielonych warzyw

Caldo verde, czyli zielony rosół, to nieoficjalne portugalskie danie narodowe. Przypomina gorący koktajl, ponieważ bogate w składniki odżywcze zielone warzywa liściowe są miksowane w blenderze. Ważny składnik mojej zupy stanowi pełna błonnika i białka ciecierzyca, która również pomaga tracić na wadze. Aby zwiększyć ilość protein w rosole, ugotuj go z 24 małżami albo do każdej porcji dodaj ok. 120 gramów rozdrobnionego kurczaka.

Składniki

  • 1½ łyżeczki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 miarka pokrojonej w małą kostkę białej lub żółtej cebuli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 8 miarek zielonych warzyw liściowych (jarmuż, kapusta, musztardowiec)
  • 1 miarka ciecierzycy z puszki bez dodatku soli
  • 1 l bulionu drobiowego bez dodatku soli
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Wlej do garnka oliwę i postaw go na średnim ogniu. Wrzuć czosnek i smaż ok. 2 minut, aż nabierze złotego koloru. Następnie dodaj cebulę i paprykę i zmniejsz ogień do średniego. Duś pod przykryciem 2-3 minuty, aż cebula zmięknie. 

Wrzuć do blendera zielone warzywa liściowe i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli nie masz końcówki do purée, możesz dolać trochę wody). Przełóż purée do garnka, zwiększ ogień i gotuj całość, aż woda wyparuje. 

Wrzuć do blendera 2/3 przygotowanej ciecierzycy. Dodaj 1 miarkę bulionu. Miksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Purée z ciecierzycy dodaj do garnka. Następnie wlej pozostały bulion. Doprowadź do wrzenia. Potem gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, aż zielenina będzie miękka, a zupa zgęstnieje. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj natychmiast.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Dieta ujemnych kalorii".

Zobacz także:




Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy