Reklama

Cała prawda o sałacie

Kiedy sałata lekko zwiędnie w lodówce, wkładam ją z surowymi ziemniakami na kilka minut do zimnej wody.

Po takiej kąpieli liście są znów świeże i chrupiące. Trzeba je tylko potem dobrze opłukać pod bieżącą wodą.

Byle nie nożem!

Sałatę należy rwać, a nie kroić, bo stalowe ostrze noża powoduje utlenianie się witamin, zwłaszcza witaminy C. Ale czasem dla efektu trzeba pokroić lodową lub rzymską. Wtedy używam noża o ceramicznym lub plastikowym ostrzu, by sałaty nie traciły zbyt wiele witamin.

Lżejszy majonez

Gęsty majonez niezbyt dobrze rozprowadza się w sałatkach. Dlatego rozcieńczam go sokiem z kwaszonych ogórków i jogurtem naturalnym. W efekcie majonez nie jest taki tłusty, a sałatka zyskuje ostrzejszy smak.

Reklama

Z przyprawami

Jeśli do sałatki używam gotowanych warzyw strączkowych, np. fasoli lub ciecierzycy, mieszam je z przyprawami lub ziołami kiedy są jeszcze ciepłe. Wtedy ziarna lepiej chłoną przyprawy i sałatka jest o wiele smaczniejsza.

Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy