Reklama

Burgery z wołowym kotlecikiem

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • nieduża sałata rzymska
  • jajo
  • 2 tosty pszenne
  • 6–8 plastrów wędzonego boczku
  • 4 bułki posypane sezamem
  • po 6 łyżek keczupu i musztardy
  • sól, pieprz, chili w proszku
  • olej
  • łyżka przecieru pomidorowego

1. Tosty namaczamy w wodzie i odciskamy. Obraną cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cebulę, aż będzie miękka.

2. Wołowinę przekładamy do miski, dodajemy cebulę, jajo, tosty,  przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem, chili, solą i wyrabiamy. Z masy formujemy 4 kotleciki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy je 4-5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni, bez tłuszczu, smażymy plastry boczku, aż będą chrupkie. Przekładamy na papierowy ręcznik.  

3. Obraną cebulę oraz umyte i osuszone pomidory kroimy w plastry. Sałatę siekamy w paski. Bułki przekrawamy na pół i zapiekamy 2-3 minuty w 180ºC. Dolne połówki bułek smarujemy keczupem, kładziemy sałatę, cebulę, boczek i kotlecik. Smarujemy musztardą i układamy pozostały boczek, cebulę i pomidory. Przykrywamy bułką.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy