Reklama

Burgery z soczewicy z jarmużem

Nowy rok to doskonała okazja do zmian, również na talerzu. Co powiesz na bezmięsne dania pełne zaskakujących smaków?

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • szczypta mielonej słodkiej papryki, kminu rzymskiego i imbiru
  • sól

Składniki dodatkowe

  • 4 bułki
  • 4 liście jarmużu
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • ketchup
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę opłucz na sicie. Przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj obraną i startą marchew oraz pietruszkę. Gotuj, mieszając, aż wszystko będzie miękkie. Odsącz i ostudź. Następnie dodaj jajko, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj i uformuj 4 burgery. Usmaż je na oleju. 

2. Bułki przekrój na pół i podpiecz na tłuszczu po burgerach. 

3. Na każdą bułkę połóż liść jarmużu, krążki cebuli i pomidora, burgera i kleks ketchupu. Przykryj połówką bułki. 

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy