Reklama

Burgery z ciecierzycą i natką pietruszki

Takich zdrowych jeszcze nie jadłaś.

Składniki

  • 250 g ugotowanej
  • kaszy gryczanej niepalonej (ok. 1/3 szkl. suchej)
  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamowej pasty tahini
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • natka
  • masło klarowane
  • przyprawy:
  • po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, kurkumy, oregano, słodkiej papryki,
  • sól, pieprz

Ciecierzycę odcedź, przełóż do miski i zmiksuj na masę. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszaj. 

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie masła klarowanego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smaż jeszcze przez około minutę. 

Wrzuć cebulę do masy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj jajko, bułkę tartą, tahinę, umytą i posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże, płaskie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i kładź na rozgrzaną patelnię z trzema łyżkami tłuszczu. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Burgery świetnie smakują z warzywami i dipami.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy