Reklama

Burgery z buraków z pomidorami i cebulą

Składniki na burgery

  • 2 średnie buraki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • duża szczypta mielonej kolendry, imbiru oraz pieprzu cayenne
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Składniki dodatkowe

  • garść roszponki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 1/2 awokado
  • 4 pełnoziarniste bułki
  • sok z ćwiartki cytryny

Przygotowanie:

Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jedną cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. 2. Wszystkie składniki na burgery przełóż do miski i wymieszaj. 3. Uformuj cztery burgery i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C. 4. Sałatę porwij, a cebulę, pomidory oraz awokado (skropione sokiem z cytryny) pokrój. 5. Do przekrojonych bułek włóż warzywa i burgery.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy