Reklama

Burgery jaglano-buraczane

Domowy burger w wersji wegetariańskiej to idealny pomysł na zdrowy lunch. Wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się obłędnym smakiem!

Składniki

  • 1 duży burak
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 awokado
  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 4 bułki do hamburgerów z sezamem
  • curry w proszku
  • suszony tymianek
  • kilka liści sałaty lub szpinaku
  • sok z cytryny, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Buraka dobrze wyszoruj. Zawiń go w folię aluminiową. Piecz 90 minut w 190°C. Kaszę jaglaną ugotuj tak, aby się lekko rozklejała. Upieczonego do miękkości buraka obierz ze skórki i wystudź. Pokrój na kawałki. Zmiksuj. Wymieszaj z kaszą. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

2. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Awokado rozetnij. Wydrąż miąższ. Pokrój go w plastry i skrop sokiem z cytryny. Jogurt wymieszaj z musztardą. Dopraw na pikantnie curry. Bułki rozetnij. Przełóż sałatą, awokado, cebulą i uformowaną w kotlet masą jaglano-buraczaną. Burgery podawaj z dipem jogurtowym.  

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy