Reklama

Buraczkowa tarta tatin z fetą

Składniki na 4 porcje

  • 200 g mąki (typ 630)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól pieprz
  • 110 g masła
  • 5 czerwonych buraczków (po ok. 100 g)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • 30 g kaparów ze słoika
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 gałązek mięty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 g fety
  • mięta do dekoracji
  • mąka do oprószenia stolnicy

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, płaską łyżeczkę soli i 100 g masła pokrojonego na kawałeczki. Posiekać nożem. Kiedy powstaną grudki, wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folięspożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Buraczki wyszorować, obrać, każdy przekroić wzdłuż na pół. W żaroodpornej formie o średnicy 28 cm rozgrzać 2 łyżeczki oleju i resztę masła. Włożyć buraczki. Smażyć je około 10 minut. Potem skropić 2 łyżkami octu balsamicznego i polać miodem. Oprószyć solą i pieprzem. Dusić jeszcze 10 minut.

Reklama

3. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na cienki placek. Przykryć nim buraczki. Mocno docisnąć, aby buraczki były całkowicie przykryte ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez 25 minut.

4. Kapary odsączyć z zalewy i posiekać. Listki mięty i natki pietruszki posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kapary i zioła wymieszać z czosnkiem oraz pozostałym octem balsamicznym i olejem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fetę pokruszyć. Gotową tartę przykryć dużym talerzem i ostrożnie przewrócić do góry dnem. Usunąć formę. Ciasto posypać mieszanką kaparów i ziół oraz fetą. Udekorować listkami mięty.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy