Reklama

Buraczane kostki z czekoladą

Buraki, marchewka i cukinia wspaniale smakują także w wersji deserowej. Przygotuj oryginalne i zdrowe ciasto z warzyw.

Składniki na ciasto

  • 250 g buraków
  • 2 gorzkie czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia

Składniki

  • po 100 g czekolady
  • cukru i śmietany

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź. l Jajka ubij z cukrem, dolewając olej. Połącz z olejkiem waniliowym, przesianą mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. 

2. Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij. Dodaj do ciasta wraz z roztopioną czekoladą. Wymieszaj. 

3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli ciasto mocno się rumieni od góry, przykryj je papierem do pieczenia. 

Reklama

4. Po 10 minutach wyjmij ciasto z formy i ostudź na kratce. l Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj z cukrem i śmietaną. Rozsmaruj na cieście. 

5. Kostki będą mniej kaloryczne, a równie pyszne, gdy zrezygnujesz z polewy. 


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy