Przejdź na stronę główną Interia.pl

Buraczane kostki z czekoladą

To ciasto idealne dla osób dbających o linię. O właściwościach buraków można mówić wiele. Z pewnością idealnie wpływają na nasz układ krążenia i układ odpornościowy. To zdrowe warzywne ciasto, które ma szansę na stałe zagościć w twoim domu. Tym bardziej, że jest proste i tanie w przygotowaniu.

Składniki

  • 250 g buraków
  • 2 gorzkie czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • po 1/2 łyżeczki
  • sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • po 100 g czekolady, cukru i śmietany

Sposób przygotowania:

Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź. l Jajka ubij z cukrem, dolewając olej. Połącz z olejkiem waniliowym, przesianą mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. 

Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij. Dodaj do ciasta wraz z roztopioną czekoladą. Wymieszaj. 

Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli ciasto mocno się rumieni od góry, przykryj je papierem do pieczenia. 

Po 10 minutach wyjmij ciasto z formy i ostudź na kratce. 

Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj z cukrem i śmietaną. Rozsmaruj na cieście. 

Kostki będę mniej kaloryczne, a równie pyszne, gdy zrezygnujesz z polewy. 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: ciasto z buraczkami | buraki | warzywa | coś na słodko | zdrowe jedzenie | Styl.pl

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje