Reklama

Buraczana pasta do kanapek

Powitaj wiosnę na swoim talerzu! Wypróbuj przepis na pyszną pastę kanapkową, która urozmaici każde śniadanie.

Składniki

  • 3 średnie buraki
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki łuskanego słonecznika
  • łyżka soku z cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Buraki myjemy, zawijamy w papier do pieczenia. Czosnek także zawijamy w papier. Pieczemy w 200°C - czosnek przez 40 minut, a buraki przez godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. 

2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić. 

3. Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do pojemnika malaksera lub miski. Dodajemy upieczone ząbki czosnku, ziarna słonecznika, sok z cytryny oraz oliwę. Miksujemy w malakserze lub blenderem na pastę. Doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem, na koniec mieszamy z natką pietruszki. Możemy podawać np. w kanapce z ciemnego pieczywa.  

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy