Reklama

Bulwy jam z pikantnym wieprzowo-fistaszkowym farszem

Bulwy wypełnione farszem i podane ze skwarkami to niebanalne i sycące danie.

Składniki na bulwy jam z farszem

  • 4 bulwy jam lub maranty
  • 400 gram mielonej wieprzowiny
  • 1 litr piwa
  • 4 pęczek liści jam (można zastąpić je szpinakiem lub liśćmi wina)
  • 1 łyżeczka chili
  • sól i pieprz
  • 100 gram chutneyu z mango
  • 1/2 pęczka posiekanej kolendry
  • Sznurek z włókna bananowca (zamiast tego można użyć grubej nici)

Składniki na sos

  • 100 ml masła lub ghee
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka czosnku
  • 1 łyżeczka chili
  • 4 łyżki sosu z orzeszków ziemnych (można też użyć masła orzechowego)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 pęczka posiekanej kolendry

Składniki na skwarki

  • 100 gram drobno pokrojonej słoniny
  • sól i pieprz
  • 1 litr oleju do smażenia

1. Na bulwy jam z farszem: Przetnij bulwy jam wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ, aby zrobić kieszonkę, którą wypełnisz farszem z mielonej wieprzowiny. 

2. Przełóż mieloną wieprzowinę do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do masy chutney z mango, kolendrę i dokładnie wymieszaj.

3. Wypełnij wydrążone połówki bulw jam farszem i złóż je razem. Owiń bulwy liśćmi jam i zwiąż sznurkiem z bananowca lub grubą nicią.

4. Podgrzej piwo w garnku. Następnie, włóż do garnka odwróconą do góry nogami miskę do garnka. Na środku połóż bulwy jam (parujące piwo nada bulwom wyjątkowy smak). Nakryj pokrywką i gotuj przez około godzinę.

Reklama

5. Na sos: Rozpuść klarowane masło lub ghee na patelni. Dodaj nasiona kopru włoskiego, goździki i gwiazdkę anyżu. Kiedy przyprawy zaczną się prażyć, dodaj posiekaną czerwoną cebulę i dymkę. Gotuj przez minutę, następnie przykryj pokrywką, aby warzywa puściły sok.

6. Dodaj czosnek, imbir i gotuj aż czosnek lekko się przyrumieni (ale nie przypal go).

7. Dodaj sos z orzeszków ziemnych i gotuj przez chwilę.

8. Dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego. Na koniec, dorzuć niewielką ilość kolendry. Liście kolendry dodaj tuż przed podaniem, aby nie zwiędły.

9. Na skwarki: Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Olej musi być piekielnie gorący!

10. Odetnij skórę ze słoniny i pokrój ją na paski.

11. Ostrożnie kładź słoninę na rozgrzaną patelnię.

12. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe.

13. Przed podaniem, nałóż na talerz niewielką ilość sosu. Na sos połóż bulwy jam i polej je skwarkami.

Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People. 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy