Reklama

Bułeczki bryndzylki

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki na ciasto

  • żółtko
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanki mąki
  • 1 łyżki oleju

Składniki na farsza

  • 30 dag bryndzy
  • sól, pieprz
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 jajko
  • 10 dag oscypka (startego)

Przygotowanie:

Zmielić obrane i ugotowane ziemniaki oraz bryndzę. Wymieszać z solą, pieprzem i oscypkiem oraz jajkiem. Wyrobić masę.

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać żółtko i podsypując mąką zagnieść ciasto. Uformować wałek. Z wałka odcinać niezbyt grube plastry ciasta, lekko rozpłaszczyć i układać po porcji farszu. Sklejać, formując bułeczki.

Układać w natłuszczonej formie i piec na złoty kolor.

Zobacz także:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy