Reklama

Brzoskwiniowo-serowe babeczki

Dzwoni telefon, goście będą za pół godziny, co robić? Właśnie brzoskwiniowo-serowe babeczki. Odpowiednio podane i udekorowane niewątpliwie wzbudzą zachwyt, a ich dodatkowym atutem jest to, że są proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • puszka brzoskwiń w zalewie
  • 4 listki żelatyny
  • 200 ml gęstego jogurtu, np. typu greckiego
  • 1–2 łyżeczki soku z cytryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Dwa listki żelatyny rozpuszczamy w zimnej wodzie, a następnie w kąpieli wodnej, studzimy. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy. 3/4 przekładamy do miski i miksujemy razem z sokiem z cytryny na gładki mus. Dodajemy żelatynę, mieszamy. 

Cztery filiżanki płuczemy zimną wodą, do każdej przekładamy na dno porcję musu i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Pozostałe brzoskwinie drobno kroimy. 

Dwa listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, miksujemy. Stopniowo łączymy z jogurtem, pokrojonymi drobno brzoskwiniami i żelatyną, delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły. 

Powstały mus wykładamy do filiżanek i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser przekładamy ostrożnie z filiżanek na talerzyki i podajemy dobrze schłodzony.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: brzoskwinie | coś na słodko | deser | babeczki | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy