Reklama

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Lasagne, pizza czy spaghetti to tylko kilka dań pochodzących z włoskiej kuchni. We Włoszech znana jest również bruschetta, która podaje się z pomidorami i bazylią. Serwowana jest jako przystawka przed głównym daniem.

Danie jest proste w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne. Idealnie również sprawdzi się w formie śniadania lub kolacji. Dodatki można modyfikować według władnych upodobań.

Składniki

  • 1 ciabatta
  • 3 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży szczypiorek
  • bazylia
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ciabattę kroimy pod kątem na cienkie kromki. Czosnek obieramy i jednym ząbkiem nacieramy pieczywo i polewamy oliwą z oliwek.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) i czekamy ok. 6 minut.

Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, sól, pieprz, bazylie, łyżkę oliwy i wszystko mieszamy.

Reklama

Całość układamy na przygotowanych wcześniej grzankach.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy