Przejdź na stronę główną Interia.pl

Brukselka zapiekana z serem

Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłaś.

Składniki

  • 400 g brukselki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka igieł rozmarynu
  • 50 ml soku z jabłek
  • 150 g jadalnych kasztanów (ugotowanych i obranych albo pakowanych próżniowo)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 g sera do zapiekania w plasterkach

Przygotowanie:

Reklama

Brukselkę czyścimy i myjemy, za pomocą noża nakłuwamy od dołu. Z solą, pieprzem, rozmarynem, sokiem jabłkowym i 150 ml wody zagotowujemy na patelni z pokrywką. Po zagotowaniu dusimy jeszcze około 20 minut
na małym ogniu.

Na ostatnie 10 minut dodajemy jadalne kasztany i razem dusimy. Jeśli to konieczne, wlewamy jeszcze trochę wody.

Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Na brukselkę z kasztanami kładziemy plasterki sera. Przykrywamy. Zostawiamy na małym ogniu i czekamy, aż ser się roztopi.

Praktyczna wskazówka: Jadalne kasztany można łatwo ugotować samemu: po okrągłej stronie raz nacinamy, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 15 minut. Odlewamy, przelewamy zimną wodą i obieramy.

Wskazówka dotycząca odchudzania: Jadalne kasztany zawierają stosunkowo dużo węglowodanów, mało tłuszczu i kalorii, w smaku są łagodne i mączyste - stanowią bogatą w białko alternatywę dla ziemniaków, które zawierają zdrowe tłuszcze - ale również więcej kalorii.

Przepis pochodzi z książki "Moja zielona dieta".

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje