Reklama

Brukselka z boczkiem

Prosta i smaczna potrawa.

Składniki

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka oleju
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1/2 kg brukselki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • sól i pieprz

Brukselkę pokrój w cienkie plasterki. 

Orzechy upraż w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią i nabiorą aromatu.

Wymieszaj ocet, cukier i olej, odstaw. 

Boczek pokrój i wrzuć na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz, a kawałki boczku staną się złociste i chrupiące. Następnie odsącz je na papierowym ręczniku. Nadmiar tłuszczu odlej, pozostawiając na patelni ok. 2 łyżki.

Zwiększ ogień, wrzuć brukselkę i smaż 5 minut stale mieszając, aż trochę zmięknie.

Reklama

Następnie wymieszaj brukselkę z boczkiem, orzechami i sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy