Reklama

Brownie z pianką

Trudno im się oprzeć.


Składniki

  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 125 ml oleju l jabłko
  • szklanka mąki

Składniki na piankę

  • 3 białka
  • 280 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

 Mąkę przesiej z proszkiem i sodą. Jabłko obierz  i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Jajka rozbij. Białka ubij, dołóż cukier i żółtka. Miksując, powoli dodawaj na przemian mąkę z proszkiem i olej. Wsyp kakao i wrzuć starte jabłko. Masę zamieszaj i przelej do foremek wyłożonych papilotkami. Piecz 30 minut w temp. 180˚C.

Zrób biały krem. Białka ubij z ekstraktem wanilii  i 1/4 szklanki wody. Kiedy zacznie powstawać krem,  powoli wsyp cukier. Miksuj dwie minuty, aż będzie sztywny, po czym ubijaj w kąpieli wodnej przez 12 minut. Wystudź. 

Reklama

Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij piankę  na muffinki. Ozdób je posypką  i kandyzowaną wisienką.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy