Przejdź na stronę główną Interia.pl

Brownie z gruszka i bezą

Składniki na ciasto na 12 porcji

  • 12 dag mąki tortowej
  • 18 dag masła
  • 18 dag cukru
  • 18 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 20 dag obranych i pokrojonych w plasterki gruszek
  • masło i bułka tarta do formy
  • sól

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 25 dag cukru
  • 5 dag ciemnej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

1. Masło roztopić w rondlu, dodać posiekaną czekoladę, a gdy się rozpuści, zdjąć z ognia, wystudzić. Jajka ubić z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, kakao i rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

Reklama

2. Na wierzchu masy porozkładać w równych odstępach owoce, lekko docisnąć. Ciasto piec ok. 15 minut w temp 180ºC. 3W tym czasie przygotować bezę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Białka ubić, dodając porcjami cukier, mąkę ziemniaczaną i kakao, na koniec wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Pianę rozłożyć na gorącym cieście, piec 10 min w temp. 180ºC, po czym obniżyć ją do 160°C i piec dalej, aż beza zacznie pękać.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje