Reklama

Brownie z buraków

Zdrowsza wersja pysznego deseru.

Składniki

  • kostka masła
  • 1 i 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka brązowego cukru
  • 5 buraków
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremówki
  • łyżka masła

1. Buraki ugotuj do miękkości, obierz i zmiksuj . 

2. Czekoladę posiekaj, wrzuć do miseczki razem z 1/5 kostki masła i rozpuść w mikrofali. Resztę masła utrzyj z cukrem na puch i ubij z jajami. Roztopioną czekoladę połącz z piure z buraków i dodaj do ubitego masła. 

3. Do płynnych składników przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dużą szczyptą soli. Wymieszaj. Następnie przelej mieszankę do natłuszczonej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy, w temp. 190ºC. Ostudź w formie i wyjmij. 

4. Przygotuj polewę. Tabliczkę gorzkiej czekolady wymieszaj z 2 łyżkami śmietanki kremówki i łyżką masła. Roztop wszystkie składniki i polej ciasto. 

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy