Reklama

Briosza cynamonowa

Na podwieczorek.

Składniki:

  • 500 g mąka pszenna
  • 100 ml woda
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 15 g soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g cukru brązowego
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cynamonu

Wlej letnią wodę do miski, dodaj drożdże i odstaw na kilka minut. Ubij jajka. Połącz mąkę, sól i cukier. Zrób dołek. Dodaj jajka, drożdże i zmiękczone masło. Wyrabiaj na elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw na 30-40 minut w cieple miejsce. Ponownie wyrób ciasto. Przykryj folią i odstaw jeszcze na godzinę.

Reklama

Przygotuj syrop z cukru i wody.

Wyłóż ciasto na blat. Rozwałkuj.  Posyp brązowym cukrem i cynamonem.  Zawiń. Przekrój ciasto wzdłuż, zostawiając 5 cm połączone.  Spleć oba końce, na wierzchu zrób małe nacięcia. Umieść ciasto w formie do pieczenia i odstaw na godzinę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.

Piecz w 200 st. C 15-20 minut.

 Polej ciasto syropem zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy