Reklama

Botwina ze śmietaną

Z botwiny, czyli młodych buraczków ćwikłowych, robimy nie tylko chłodnik. Oto przepis na pyszną surówkę.

Składniki

  • 4 pęczki botwiny
  • 100 ml śmietany
  • łyżka masła
  • cebula
  • cytryna
  • łyżka pokrojonego koperku
  • łyżka mąki
  • sól
  • cukier

Przygotowanie:

Młode buraczki należy obrać i pokroić. Podlać niewielką ilością wody, dodać cukier i sól do smaku.

Dusić całość około 10 minut pod przykryciem.

Posiekać drobno cebulę i podsmażyć ją na maśle, po czym połączyć ją z mąką.

Całość przełożyć do botwinki i energicznie wymieszać. Wycisnąć łyżkę soku z cytryny, dodać śmietanę oraz koperek i dusić tak długo aż zgęstnieje.

Zobacz także:

Boczek w piwie

Reklama

Zupa kminkowa

Irek Bieleninik był gwiazdą telewizji. Jak wygląda po latach?

 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: botwina | botwinka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy