Reklama

Boski patison

Ten wciąż mało znany u nas kuzyn dyni jest delikatny w smaku i prosty do przyrządzania.

Nadziewane

Składniki na 4 porcje: 8 małych patisonów, 30 dag mięsa mielonego, mała torebka ryżu, cebula, mała czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia, oregano, lubczyk), vegeta, łyżka oleju, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, sos sojowy i chili

Na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szkl. śmietany, 2 szklanki bulionu, 10 dag startego żółtego sera, sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

1. Patisony umyj, zetnij wierzchy, wydrąż środki. Lekko posól. Ryż ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w kostkę, podobnie - umytą paprykę. Podsmaż warzywa na oleju, cały czas mieszając. Po kilku minutach dodaj mięso, smaż mieszając ok. 10 min.

Reklama

2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do mięsa. Koncentrat pomidorowy zalej kilkoma łyżkami zimnej wody, dokładnie wymieszaj, wlej do mięsa. Duś kilka minut. Dodaj ryż i zioła, całość dokładnie wymieszaj. Przypraw vegetą, sosem sojowym, sosem chili i cukrem. Farszem napełnij (z górką) patisony. Ułóż je w formie żaroodpornej.

3. Zrób sos. Stop masło, oprósz je mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając, powoli dolewaj bulion i śmietanę. Przypraw solą i pieprzem. Wsyp ser i mieszaj, aż się rozpuści w sosie, Wlej do formy z patisonami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C na 40 minut. Przed podaniem udekoruj zieleniną. Podawaj z plastrami pomidorów posypanych cebulką.

Przygotowanie: 30 minut

Porcja: 350 kalorii

Patisony panierowane

Składniki na 4 porcje: 8 małych lub 4 większe patisony, jajko, 2 łyżki mleka, 5 łyżek mąki, 3 łyżki bułki tartej, 3 łyżki startego parmezanu, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, olej do smażenia

Na sałatkę: żółta papryka, 2 pomidory, cebula, olej do smażenia, łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżki czarnych oliwek, łyżka octu balsamicznego, łyżka oliwy

Przygotowanie:

1. Patisony umyj, obierz nożem ze skórki, pokrój w plastry lub na cienkie cząstki jak tort. Wrzuć do posolonego wrzątku na 5 minut. Wyjmij, przelej zimną wodą, dobrze osącz na sicie lub papierowym ręczniku.

2. Gdy patisony ociekają, przygotuj sałatkę. Paprykę umyj, osusz, wytnij z niej gniazda nasienne, pokrój w paski. Pomidory natnij na krzyż na czubku, sparz wrzątkiem, ostudź pod zimną wodą, zdejmij z nich skórkę, pokrój na półplasterki. Cebulę obierz z łupin, pokrój w piórka. Wszystkie warzywa wymieszaj, oprósz solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Skrop octem i oliwą, posyp oliwkami.

3. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem i mieloną papryką. Jajko roztrzep z mlekiem i szczyptą soli. Patisony panieruj najpierw w mące, następnie zanurzaj w jajku, a na koniec obtaczaj w bułce z parmezanem. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Przełóż na półmisek, podawaj z sałatką i pieczywem.

Przygotowanie: 35 minut

Porcja: 230 kalorii

Sałatka rozmaitości

Składniki na 4 porcje: 5 patisonów, mały bakłażan, cukinia, żółta i czerwona papryka, 2 pomidory, 1/2 pęczka bazylii, grubo mielony pieprz, 2 łyżki jasnego octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki czarnych oliwek

Przygotowanie:

1. Patisony, bakłażana i cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry, oprósz solą i pozostaw, aby puściły sok. Papryki umyj, pozostaw w całości. Całe strąki oraz plastry okrojonych warzyw ułóż w żaroodpornym naczyniu, wstaw do piekarnika i piecz około 20 min w temp. 200° C. Paprykę od czasu do czasu obracaj, aby się równo przyrumieniła.

2. Wyjmij upieczone warzywa, paprykę włóż do woreczka foliowego lub papierowego, by się zaparzyła i łatwiej zeszła z niej skórka. Warzywa odstaw do ostygnięcia. Z papryk zdejmij skórkę, miąższ pokrój na małe kawałki. Pomidory pokrój w plastry. Na dużym półmisku układaj naprzemiennie plastry wszystkich pieczonych warzyw. Poprzetykaj je listkami bazylii. Sałatkę skrop octem balsamicznym, oprósz solą i pieprzem, polej oliwą, posyp oliwkami. Wstaw na pół godziny do lodówki. Podawaj z pieczywem.

3. Sałatkę możesz też podać z sosem vinegret: łyżkę oliwy, łyżeczkę soku z cytryny, kilka kropli octu balsamicznego, sól, pieprz oraz ewentualnie odrobinę musztardy umieść w zakręcanym słoiczku. Potrząsaj nim energicznie. Gotowym sosem polej warzywa. Resztę sosu możesz przechowywać w lodówce.

Przygotowanie: 20 minut

Porcja: 160 kalorii

Zapiekanka z patisonów

Składniki na 4 porcji: 8-10 małych patisonów, 5 dużych pomidorów, 30 dag mozzarelli, 30 dag ostrego żółtego sera, 2-3 łyżki bułki tartej, olej do smażenia, pęczek

bazylii, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, łyżeczka masła, 400 ml przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

1. Patisony umyj, osusz, obierz ze skórki. Pokrój je w plastry. Na patelni mocno rozgrzej olej, kładź na nim patisony, smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone plastry układaj na papierowym ręczniku, by osączyć nadmiar tłuszczu.

2. Przygotuj sos. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę i rozdrobniony czosnek smaż kilka chwil na oleju, uważając, by cebula się nie przypaliła. Zalej warzywa przecierem pomidorowym, przypraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj, aż wyparuje 1/3 sosu. Dodaj opłukaną, osuszoną i posiekaną bazylię.

3. Mozzarellę i pomidory pokrój w grube plastry. Ostry żółty ser zetrzyj na tarce. Na spód formy żaroodpornej wsyp trochę tartej bułki. Połóż warstwę patisonów, na to wiórki masła, posyp odrobiną startego żółtego sera, przykryj plastrami pomidorów, oprósz bułką tartą, przykryj mozzarellą. Czynności powtórz do wyczerpania

składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Całość zalej przygotowanym sosem. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180°C. Porcje zapiekanki udekoruj bazylią.

Przygotowanie: 30 minut

Porcja: 320 kalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy