Reklama

Boczniaki w oleju lnianym

Wyśmienity, wegański przepis na boczniaki. Ta receptura różni się od wszystkich pozostałych sposobem przygotowania, bo boczniaki na początku są krótko gotowane w prostym wywarze. Ta sztuczka sprawia, że smakują nawet największym śledziożercom.

Składniki

  • 1/2 litra wody
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • spora szczypta soli
  • 250 g boczniaków
  • 1/3–1/2 szklanki oleju lnianego
  • do podania opcjonalnie: 1/2 kwaśnego jabłka

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotować wodę, sos sojowy, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól. Wywar gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. 

2. Tymczasem cebule przepołowić, pokroić w piórka, włożyć do dużej miski, dodać ocet, gorczycę oraz sól i wymieszać. Boczniaki pokroić na szerokie, nie za długie paski i dorzucić do gotującego się wywaru. Gotować na minimalnym ogniu przez 7-9 minut. 

3. Miękkie boczniaki odcedzić, przyprawy zachować. Wszystko razem połączyć z cebulą i dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do słoika, ciasno upychając. Zalać olejem lnianym i odstawić do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia, wytrzymuje kilka tygodni. Można podawać z pokrojonym w kostkę kwaśnym jabłkiem i pieczywem lub z ciepłymi ziemniakami. 

Przepis pochodzi z książki autorstwa Marty Dymek "Jadłonomia po polsku"

Reklama
Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy