Reklama

Bochenek imprezowy

Brakuje ci pomysłów na imprezowe przekąski? To danie idealnie się sprawdzi. Goście będą zachwyceni.

Składniki

  • 1 duży bochenek wiejskiego chleba
  • 12 plasterków szynki wiejskiej (ok. 20 dag)
  • 3 kulki sera mozzarella
  • 30 dag sera gouda
  • 1 duży pęczek dymki
  • 10 dag masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

1. Mozzarellę odsączyć, pokroić w półplasterki. Goudę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dymkę umyć, osuszyć, posiekać. Do miękkiego masła wsypać zioła prowansalskie, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, dobrze wymieszać. 

2. Bochenek chleba ponacinać ukośnie w odległości trzech i pół centymetra - najpierw wzdłuż, następnie wszerz, tworząc grubą kratę. Nacięcia powinny być głębokie (trzeba zostawić nienacięte dwa i pół centymetry od dołu, żeby bochenek się nie rozpadł). 

3. W nacięcia nakładać po łyżeczce masła ziołowego (łyżkę zostawić), wkładać mozzarellę, goudę, szynkę i 3/4 dymki. Wierzch posmarować resztą masła. Zapiekać ok. 25 min w temp. 180°C. Jeszcze gorący posypać resztą dymki, podawać od razu.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy